Τοποθέτηση Ο.Σ.Ι. στο συνέδριο "Παραγωγική Ανασυγκρότηση Ηπείρου 2021"


Την Τρίτη 24.10.2017, στα πλαίσια του "5ου Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την Ήπειρο" , ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Ξανθός και ο Αναπληρωτής Υπ. Υγείας κ. Π. Πολάκης τοποθετήθηκαν σε θέματα σχετικά με τον τομέα της Υγείας στην περιφέρεια της Ηπείρου.

Ο Ο.Σ.Ι. εκπροσωπήθηκε με τον Πρόεδρο και τη Γ.Γραμματέα του.

Ο Πρόεδρος του Ο.Σ.Ι. κ. Δ. Κήττας κατέθεσε τις απόψεις και προτάσεις του Ο.Σ.Ι. εκ μέρους του Δ.Σ.

Αναλυτικά η τοποθέτηση:

"Αξιότιμοι κ. Υπουργοί Υγείας,

Εκπροσωπώντας τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων και τα περίπου 200 μέλη του, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα καίρια ζητήματα του κλάδου, τόσο σε πανελλήνιο, 'όσο και τοπικό επίπεδο.

Η πρόσκληση που απευθύνθηκε στον Ο.Σ.Ι. και στους υπόλοιπους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Ηπείρου, αφορά στη διενέργεια ενός αποκεντρωμένου διαλόγου με στόχο την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021».

Η Οδοντιατρική κοινότητα, ακολουθώντας αναπόφευκτα στην πτωτική πορεία τους, τα υπόλοιπα ελεύθερα επαγγέλματα, βίωσε και συνεχίζει να βιώνει τα επακόλουθα μιας οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες της τα τελευταία περίπου 8 χρόνια. Εκτός όμως από την οικονομική διάσταση του ζητήματος, παρατηρείται δυστυχώς και ένα σοβαρότατο πλήγμα στη θεσμική οργάνωση του κλάδου. Η δυναμική των οικείων Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ε.Ο.Ο. στην προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της σημασίας της υγείας του στόματος, μεσούσης της οικονομικής και αξιακής κρίσης, εξασθενεί ολοένα και περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία οργάνωσης ενός κοινού μετώπου χάραξης πολιτικής στην αντιμετώπιση των βασικών νόσων του στόματος (τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) από τους ιδιωτικούς η δημόσιους φορείς υγείας.

Σε σχετική έρευνα που διεξήχθη από την Ε.Ο.Ο. το 2009 με τίτλο «Η επιδημιολογική κατάσταση της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Προτάσεις για τη βελτίωσή της», τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ειδικότερα :

Διεθνώς η τερηδόνα μετράται με τους σύνθετους δείκτες DMFT και DMFS. Οι περιοχές που ο σχετικός δείκτης παίρνει τις μεγαλύτερες τιμές είναι ο Νομός Ιωαννίνων, τόσο για τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες (ηλικιακές ομάδες 5, 12 και 35-44 ετών).

Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. όσο αφορά τον επιπολασμό της νόσου τερηδόνας στα παιδιά ηλικίας 12 ετών. Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών έως 12 ετών έχει μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή σε ποσοστό 78%. Υψηλότερα ποσοστά της νόσου παρατηρούνται στον αγροτικό πληθυσμό και στις περιπτώσεις με γονείς χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης.

όπου DMFT δείκτης : το άθροισμα των δοντιών που έχουν εξαχθεί, των τερηδονισμένων δοντιών, και των δοντιών που έχουν εμφραχθεί.

DMFS δείκτης : το άθροισμα των επιφανειών των δοντιών που έχουν εξαχθεί, των επιφανειών των τερηδονισμένων δοντιών και των των επιφανειών που έχουν εμφραχθεί.

Από τον Αύγουστο του 2017 βρίσκεται σε ισχύ ο NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4486 με τίτλο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Στο Νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπεται η παροχή πλήρους οδοντιατρικής περίθαλψης σε παιδιά και ενήλικες από δημόσιους φορείς (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.ά.), ενώ η συμμετοχή ιδιωτών θα λαμβάνει χώρα όπου οι ανάγκες κρίνονται αυξημένες και κατόπιν σύμβασης αυτών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο Ο.Σ.Ι. επισκέφθηκε πρόσφατα όλες τις δομές δημόσιας παροχής οδοντιατρικής περίθαλψης, όπου και διαπίστωσε σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Επιπλέον, ο αριθμός των οδοντιάτρων που απασχολείται σε αυτές είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες ενός ολόκληρου Νομού. Επιπλέον, δομές κοινωνικών φορέων όπως τα «Κοινωνικά Οδοντιατρεία» και τα Οδοντιατρεία Μ.Κ.Ο. εμφανίζονται στο προσκήνιο έτοιμα να συνεισφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση της παροχής περίθαλψης, αλλά με νομικό πλαίσιο που δεν υφίσταται και επομένως δεν επιτρέπεται η αδειοδότησή τους.

Οι Έλληνες Οδοντίατροι διατείνονται πως ασκούν το επάγγελμά τους με ευθύνη και υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αγοράζουν τα ίδια προϊόντα και μηχανικά εξαρτήματα με όλες τις αναπτυγμένες χώρες του Δυτικού Κόσμου. Καλούνται να αποκομίζουν τα μολυσματικά απορρίμματά τους έναντι αντιτίμου σε ιδιωτικές και όχι δημόσιες εταιρίες (Ν. 4042/2012). Επωμίζονται επίσης, προαιρετικά, έξοδα ασφαλιστικής κάλυψης «αστικής ευθύνης» από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αναπόφευκτα λοιπόν, οι εργασίες τους δεν μπορούν να ακολουθούν μια συνεχώς πτωτική τιμολογιακή πορεία, καθώς η ιδιωτική επιχείρησή τους θα καταστεί μη βιώσιμη. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα είναι ελάχιστοι οι απόφοιτοι ελληνικών ή ξένων Παν/μίων που επιλέγουν να εισέλθουν μετά τη λήψη του πτυχίου τους στην αγορά εργασίας και προτιμούν τη λύση της μετανάστευσης.

Η συμπεριφορά της πολιτείας και των θεσμικών οργάνων της, καθώς και η πλήρης μετάλλαξη της οδοντιατρικής από λειτούργημα σε επάγγελμα, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση ενός βασικού αγαθού ποιότητας ζωής, της υγείας του στόματος. Στα πλαίσια που η οδοντιατρική ασκείται ιδιωτικά, αλλά ελέγχεται από κανόνες και σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τη λεγόμενη «υπερθεραπεία» για λόγους καθαρά εισοδηματικούς, η κατάσταση λειτουργεί ομαλά και υπεύθυνα. Δυστυχώς, η ασυδοσία, ασέβεια στους Νόμους και τους θεσμούς, αλλά και η ύπαρξη νομοθετικών κενών στην άσκηση του επαγγέλματος, στην κατάρτιση των Οδοντιάτρων και την έμμεση ή άμεση παρουσία αθέμιτου ανταγωνισμού, δυσχεραίνει την ομαλότητα που επιζητούμε.

Περιληπτικά :

  1. Η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τη δημόσια υγεία είναι αυτονόητη. Στην περίπτωση της οδοντιατρικής μέριμνας ποιες θα είναι οι διορθωτικές κινήσεις της πολιτείας για τη βελτίωση της υπάρχουσας κακής, όπως αποδεικνύεται, στοματικής κατάστασης των Ελλήνων; Η Α’ βάθμια Φροντίδα Υγείας όπως έχει καταρτιστεί στο Νομοσχέδιο δεν μπορεί με τις υπάρχουσες υποδομές να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Οι συμβάσεις με τους ιδιωτικούς φορείς πρέπει να εξετασθούν στα πλαίσια της βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς

  2. Η πολιτεία οφείλει να ελέγξει την παροχή της δημόσιας και ιδιωτικής οδοντιατρικής περίθαλψης στη χώρα συγκροτώντας ανάλογους μηχανισμούς που θα οριοθετούν την ορθή άσκηση του επαγγέλματος, συνεπικουρώντας και ενδυναμώνοντας τη δράση των θεσμικών οργάνων (Οδοντιατρικών Συλλόγων, Ε.Ο.Ο.)

  3. Η δια βίου εκπαίδευση των Οδοντιάτρων οδηγείται σε ένα καθεστώς πλήρους εμπορευματοποίησης της παρεχόμενης γνώσης. Διαφεύγει των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και αποτελεί τον εύκολο τρόπο είσπραξης χρημάτων από επιτήδειους με αντίτιμο την αμφιβόλου ποιότητας κατάρτιση. O NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4486 περιλαμβάνει διάταξη στο άρθρο 100 σχετικά με την αποκλειστική ευθύνη της Ε.Ο.Ο. για τη διαχείριση, πιστοποίηση και μοριοδότηση της συνεχούς επαγγελματικής επιμόρφωσης των Οδοντιάτρων, μέσω σύστασης «Ινστιτούτου Επιστημονικών Θεμάτων». Ευελπιστούμε στη συμμετοχή και έλεγχο των φορέων συνεχούς επιμόρφωσης που θα τηρούν τους κανόνες ένταξής τους στο εν λόγω πρόγραμμα. Η δράση της πολιτείας ας είναι η άμεση στήριξη και όχι πιλοτική έναρξη λειτουργίας του εν λόγω Ινστιτούτου.

  4. Ο χαρακτηρισμός και διαχωρισμός των απορριμμάτων ενός Οδοντιατρείου σε αστικά και μολυσματικά οδήγησε στη θέσπιση ειδικού νομοσχεδίου για την αποκομιδή τους και την ευθύνη που βαραίνει αυτή τους επαγγελματίες υγείας. Κατόπιν πρωτοβουλίας και επαφών του Ο.Σ.Ι. με τα Νοσοκομεία του Νομού δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση για τη συνεργασία στην αποκομιδή των απορριμάτων. Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και με αβέβαιη την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των φερόμενων ως ιδιωτικών φορέων αποκομιδής επικίνδυνων και μολυσματικών απορριμάτων στη χώρα, θεωρούμε αναγκαία την εύρεση λύσης για το ζήτημα αυτό, με προτεραιότητα τη λειτουργία των ειδικών για αυτό το σκοπό μηχανημάτων (αποτέφρωση, αποστείρωση κ.ο.κ.) στα δημόσια Νοσοκομεία. Ειδάλλως, παρά τον χαρακτήρα του εκσυγχρονισμού που συνιστά η μη επαφή κάθε απορρίμματος που φέρει βιολογικά υλικά -δυνητικά μολυσματικά- με τους πολίτες ή τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, η δυνατότητα κάλυψης από τον ετήσιο προϋπολογισμό μιας ιδιωτικής επιχείρησης, καθίσταται ανέφικτη.

Αντιλαμβανόμαστε την όποια προσπάθεια της πολιτείας για

  • Τη βελτίωση των συνθηκών παροχής οδοντιατρικής περίθαλψης

  • Τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες να δεχθούν με μικρό ή αναλόγως την περίπτωση μηδαμινό για αυτούς κόστος, οδοντιατρική περίθαλψη

  • Την, με νομοθετική ρύθμιση, προσπάθεια και επιβολή συνεχούς και δια βίου επιμόρφωσης των Οδοντιάτρων της χώρας

  • Τη στήριξη των θεσμικών οργάνων εκπροσώπησης του κλάδου, έστω και αν αυτοί έχουν εκπέσει σε καθεστώς απαξίωσης

Θέλουμε να πιστεύουμε ως Ο.Σ.Ι. πως οι παραπάνω εξαγγελίες και ενέργειες θα υλοποιηθούν όπως έχουν οριστεί το προσεχές διάστημα, το ίδιο και οι απαντήσεις σας στα ερωτήματά μας. Είναι ευνόητο πως τα προβλήματα δεν σταματούν και απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση από τα θεσμικά όργανα πρώτα, αλλά σαφέστατα και από την πολιτεία. Αλλιώς, αναλωνόμαστε σε ανούσιες εξαγγελίες και έναν αδρανή διάλογο."

#ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts